Popular Posts

Пюрета

След 6-месечна възраст, когато започне захранването и детският стомах е достатъчно съзрял, за да приема и друга храна освен мляко, може да предложите на бебето домашно плодово пюре. То се приготвя от ябълка, круша, слива, пъпеш, грозде и други сезонни плодове. До 1 годинка не се препоръчват цитрусови плодове (портокал, лимон, мандарина, киви). Добре е до тази възраст да се избягват и праскови и кайсии, които съдържат алергени както по мъхестата си кожа, така и в месестата част от плода.

Плодовото пюре се приготвя, като плодът се измие добре - може използвате топла вода, сапун и четка за отстраняване на всички замърсявания и химикали, които могат да се намират по външната кора или обвивка. Плодът се обелва добре, отстранява се костилката, нарязва се на подходящи парчета и се пасира с кухненски робот, блендър или пасатор.

 
По подобен начин, но с последващо изцеждане и отстраняване на пулпа се приготвя пресен плодов сок.
Някои родители избират да започнат захранването с домашно зеленчуково пюре. Цвеклото, ряпата, както и тъмнозелените зеленчуци като шотландското зеле и броколи не са подходящи за деца под 1 година, тъй като съдържат много нитрати. Като първи зеленчуци най-вече се предпочитат морковът и картофът, които са със сладникав вкус (отчетете, че могат да запечат бебето).

Домашно зеленчуково пюре се приготвя, като зеленчуците се измият много добре, обелят се старателно и се нарежат на кубчета (около 1 см). Варят се в малко вода (едвам да ги покрие), или на пара. Когато омекнат, се пасират с водата, в която са се варили, и в която са отишли част от витамините им. При сервиране могат да се разредят с кърма или адаптирано мляко.
Също както яденето на възрастните, обикновено бебешкото пюре се състои от един или два основни зеленчука, към които са добавени други - за по-добър вкус. Например, основен зеленчук картоф с добавени морков, лук и зелени подправки; или основен зеленчук ориз с добавени домати и зелени подправки. Зеленчуковите пюрета могат да се подправят със зелени подправки - лук, чесън, магданоз, чубрица, копър, ревен, гьозум и други. Пикантните подправки, както и солта се избягват. В по-голяма възраст (към 11-12 месеца) може да експериментирате с подправки като сладко къри и куркума. Няколко капки студено пресован зехтин ще помогнат за усвояването на мастно-разтворимите витамини в пюрето. Комбинациите на зеленчуковите пюрета са безкрайни, можете свободно да се осланяте на въображението си. Можете да приготвяте почти същите зеленчукови ястия, както и за вас като състав, без запръжка и пикантни подправки.
Според възрастта на бебето, към зеленчуковото пюре може да се добави - примерна схема - обезсолено сирене (към 8-9 месец), месен бульон (8-10 месец), жълтък (9 месец), сметана (10-11 месец), кисело мляко (след 9-10 месец). 

Домашни месни пюрета и месен бульон
Първи прием на месо се препорчва между 8 и 12 месец на бебето, обикновено след 10-ия. За деца с фамилна обремененост и алергии кат първо месо най-често се препоръчва пуешко и заешко. Ако няма такава опасност, може да се консумира пилешко (за предпочитане без кожа), пуешко, заешко, агнешко и телешко месо. Вътрешности не се предлагат, тъй като съдържат много вредни вещества. Рибата е богата на белтъчини и децата я харесват, но внимавайте за костици. Месото може да се свари отделно и после да се пасира заедно със зеленчуци, или да се вари заедно с тях и да се пасира. При всички положения месото се вари със съвсем малко сол (колкото да уври, а не да е добре за вашия вкус) и без пипер. Ако слагате зрънца черен пипер, ги пребройте преди слагане и след изваждане от бульона, или ги варете в малка тензухена торбичка, за да не се разпилеят.
Когато бебето порастне, месото може да се реже на ситно, вместо да се пасира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар